*Добави в любими

Потърсете ни


Не се колебайте, ние
можем да ви помогнем в
борбата с вредителите.


Свържете се с нас по
телефон или изпратете
запитване
директно
през нашия уеб сайт.


ПОПИТАЙТЕ


* Предлагаме безплатен
оглед и консултация на
място, възползвайте се!Какво е ДДД ?

Какво е ДДД?
  • ДЕЗИНФЕКЦИЯ - унищожаване на вредни патогенни микроорганизми.
  • ДЕЗИНСЕКЦИЯ - унищожаване на инсекти (хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници, дървояди и други насекоми.
  • ДЕРАТИЗАЦИЯ - унищожаване на вредни гризачи(мишки, плъхове и други).

Кримско - Конго хеморагична треска

Дефиниция: вирусно заболяване с внезапно начало и развитие на треска, отпадналост, главоболие, болки в крайниците и кръста, както и изявени прояви на анорексия.

Причинител: Конго-Кримско хеморагична треска вирус (Nairovirus).

Резервоар: иксодовите кърлежи, особено тези от род Hyalomma са едновременно резервоар и вектор за предаване на вируса. Голям брой диви и домашни животни, такива като зайци, говеда, кози, овце са гостоприемници за развитие на вируса.

Начин на предаване: чрез ухапване от кърлежи. Предаването му от човек на човек се извършва чрез контакт с кръв или телесни течности от болния. В болнична обстановка са документирани случаи на инфектиране след недостатъчна стерилизация на медицински инструменти, контаминация на медицински инвентар и др.

Инкубационен период: обикновено 1-3 дни, /но и в рамките на 1-12 дни./

Характеристика: заболяването се характеризира с внезапно начало, треска, болки в гърба, повръщане. В ранния стадий се наблюдават зачервено лице, червено гърло, червени очи, развитие на белодробна и очна инфекции. Наблюдава се хеморагичен енантем в мекото небце, увулата и фарингса. При прогресиране на заболяването се наблюдават неконтролирани кръвоизливи от носа, местата на убождане при направени инжекции, започващи от 4-ия ден от заболяването и продължаващи до две седмици. Смъртността варира от 2 до 50%.

Третиране: като антивирусен препарат може да бъде използван рибавирин. Налице е българска ваксина, която би могла да бъде приложена с успех.

Епидемиологични мерки: Борба с кърлежите.

Епидемиология: първият случай на болестта у нас е описан от Неклюдов и Бохосян в Стара Загора през 1952 г., а през 1953 г. П. Миронов в Бургас ретроспективно приема заболяването в този район още от 1946 г. През 1968 г. с. Василенко изолира вируса от болен и от кърлежи.

Епидемиологията на болестта е проучена добре от Б. Камаринчев, който картира ендемичните територии в България. Ясно очертани са районите, попадащи в изследователските цели на настоящия проект – районите на Кърджали, Хасково и Бургас: