*Добави в любими

Потърсете ни


Не се колебайте, ние
можем да ви помогнем в
борбата с вредителите.


Свържете се с нас по
телефон или изпратете
запитване
директно
през нашия уеб сайт.


ПОПИТАЙТЕ


* Предлагаме безплатен
оглед и консултация на
място, възползвайте се!Какво е ДДД ?

Какво е ДДД?
  • ДЕЗИНФЕКЦИЯ - унищожаване на вредни патогенни микроорганизми.
  • ДЕЗИНСЕКЦИЯ - унищожаване на инсекти (хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници, дървояди и други насекоми.
  • ДЕРАТИЗАЦИЯ - унищожаване на вредни гризачи(мишки, плъхове и други).

Лаймска болест (Lyme Disease)

Остро инфекциозно заболяване. Кърлежопреносима борелиоза, зооноза, характеризираща се с определени кожни лезии, с неврологични, ревматологични и сърдечни симптоми, които се развиват в рамките на месеци и години.

Причинител: Borrelia burgdorferi, спирохета идентифицирана през 1982 г,. като три геномни групи B.burgdorferi senso lato са идентифицирани в Европа – B.burgdorferi sensu stricto, B. garinii и B.afzelii.

Резервоар: кърлежи Иксодес, диви млекопитаещи.

Начин на предаване: при ухапване от кърлежи.

Инкубационен период: от 3 до 32 дни.

Характеристика: заболяването обикновено започва през лятото или пролетта – в зависимост от развитието на кърлежите в съответния георграфски регион /в 90% от пациентите с развитие на червен макуло-папулозен обрив, наречен още erythema migrans /EM/ , който пропагира бавно и може да достигне 5см в диаметър. ЕМ може да бъде единична или множествена. С или без развитие на ЕМ, системните прояви при това заболявания включват треска, главоболие, неразположение, умора, ригидност в шийната област, миграторна атралгия и/или лимфоденопатия. В рамките на седмици и месеци от началото с появата на ЕМ, неврологичните симптоми, такива като асептичен менингит, краниален неврит с фациална парализа, хорея, церебрална атаксия, моторен или сензорен радикулоневрит, миелити и енцефалити могат да се развият. Понякога, след продължителен период на латентна инфекция, може да бъде манифестирана допълнителна неврологична симптоматика, включваща енцефалопатия, полиневропатия и др.