*Добави в любими

Потърсете ни


Не се колебайте, ние
можем да ви помогнем в
борбата с вредителите.


Свържете се с нас по
телефон или изпратете
запитване
директно
през нашия уеб сайт.


ПОПИТАЙТЕ


* Предлагаме безплатен
оглед и консултация на
място, възползвайте се!Какво е ДДД ?

Какво е ДДД?
  • ДЕЗИНФЕКЦИЯ - унищожаване на вредни патогенни микроорганизми.
  • ДЕЗИНСЕКЦИЯ - унищожаване на инсекти (хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници, дървояди и други насекоми.
  • ДЕРАТИЗАЦИЯ - унищожаване на вредни гризачи(мишки, плъхове и други).

Марсилска треска

Марсилската треска е остро инфекциозно заболяване с причинител Рикетсия конори. Възниква при ухапване от заразени кърлежи. Източник и преносител на инфекцията е кучешкия кърлеж - Rhipicephalus sanguineus.

Заразяването става посредством ухапване от кърлеж и по-рядко през конюнктивата на окото при попадане на инфекциозен материал от смачкан кърлеж.

Инкубационният (скритият) период на болестта е 3-7 дни. Началните прояви на заболяването са-втрисане,висока температура,отпадналост,мускулни и ставни болки.Очите стават влажни и блестящи,а гърлото е зачервено.На мястото на ухапването при половината заразени се появява тъмно петно,покрито с коричка и диаметър 0.5-2 см.Към 3-я - 4-я ден се появява характерен обрив-отначало петнист,а после и пъпчест,с диаметър 2-5 мм.,който се разпостранява по цялото тяло. Заболяването протича по-тежко при възрастни пациенти (само при тях има регистрирани смъртни случаи). Рядко възникват усложнения като-Енцефалит (възпаление на мозъка),Неврит (възпаление) на зрителният нерв и менингит (възпаление на мозъчните обвивки). За поставянето на диагнозата е важна информацията за контакт с кучета,ухапването от кърлеж и характерният обрив.

Лечение-особено ефикасни срещу причинителя на болестта са антибиотиците от тетрациклиновата група-Тетрациклин, Доксициклин, Метациклин, Окситетрациклин… Лечението задължително трябва да бъде изписано от лекар!