*Добави в любими

Потърсете ни


Не се колебайте, ние
можем да ви помогнем в
борбата с вредителите.


Свържете се с нас по
телефон или изпратете
запитване
директно
през нашия уеб сайт.


ПОПИТАЙТЕ


* Предлагаме безплатен
оглед и консултация на
място, възползвайте се!Какво е ДДД ?

Какво е ДДД?
  • ДЕЗИНФЕКЦИЯ - унищожаване на вредни патогенни микроорганизми.
  • ДЕЗИНСЕКЦИЯ - унищожаване на инсекти (хлебарки, мравки, бълхи, мухи, комари, дървеници, дървояди и други насекоми.
  • ДЕРАТИЗАЦИЯ - унищожаване на вредни гризачи(мишки, плъхове и други).

Новини

Търсене в новините за: Филтриране Всички

* Започва голямото опушване

ДДДОбщинска администрация започва изпълнение на опушването против комари на територията на Бургас. Първо ще бъдат обработени парковете, последвани от зелените площи в кварталите и комплексите. На 27 и 28 май ще бъдат опушени Старата и Новата част на Морската градина, на 30 – парк „Езеро”. Вечерта на 31 е отбелязана за парк „Славейков” и парк „Изгрев” в комплекс „Славейков”. На 1 юли е ред на парк „Изгрев”, но в едноименния комплекс и Гробищния парк, на 2 – парковете в „Меден рудник”. Опушването ще се извършва във времето между 00.30 и 5.00 часа със специализиран автомобил. От “Дезинфекционна станция” Бургас обявиха, че си запазват правото да променят графика при дъжд, силен вятър и други неблагоприятни атмосферни условия.

 

* Предупреждават бургазлии да се пазят от кърлежи / 19 април 2011

ДДДИдва сезонът на марсилската треска, предупреждават от Регионалния център по здравеопазване (РЦЗ) Бургас. От там напомнят, че през миналата година в региона са регистрирани 42 случая на заболели от марсилска треска, а през 2009 г. те са били 72. Марсилската треска или средиземноморска петниста треска е eдно от най-разпространените заболявания, предавани чрез кърлежи. Тя е разпространена предимно в Южна България и по Черноморието. Заразяването става чрез ухапване от кучешки кърлеж и по-рядко при попадане на телесното съдържимо на кърлежа през конюнктивата на окото и при размачкването му с пръсти, предаде Дарик. В повечето случаи на мястото на кърлежовото ухапване се развива т. нар. "първичен афект" - тъмно петно, което представлява малко уплътняване на кожния участък, покрит с неболезнена твърда коричка. Инкубационният период на марсилската треска е от 6 до 10 дни. Заболяването започва с втрисане, висока температура до 39 - 40 градуса, силно главоболие, болки по ставите и мускулите, особено по долните крайници, до невъзможност за движение, отпадналост, гадене, изразена интоксикация. От третия до петия ден от началото на заболяването се появява характерен петнист обрив, който започва от крайниците и постепенно се разпространява по тялото. Обривните единици са розови, но могат да придобият кръвенист характер. Симптомокомплексът - температура, обрив и черно петно е характерен за марсилската треска и подпомага клиничната диагноза, но е необходимо и лабораторно потвърждение. За доказване на специфичните антитела се изследват две серумни проби: една - в началото на заболяването и втора - 15 дни по-късно. Стандартният режим на лечение включва 7-10 дневен антибиотичен прием по лекарско предписание. За предпазване от ухапване на кърлежи: да се използват плътно прилепнали към краката и ръцете дрехи при работа на полето; да се предпочитат утъпкани и лишени от буйна растителност места за разходки сред природата; при излети намазвайте откритите части на тялото с отблъскващи кърлежите средства; след престой на открито да се извърши щателен оглед на дрехите и тялото за наличие на кърлеж.

 

* Нилска треска повали русенка / 17 април 2011

ДДДЧетиридесетгодишна жена от Русе бе повалена от страшната треска “Западен Нил”. Досега у нас не е имало случай на болестта, която има симптомите на грип, но причинява възпаление на главния мозък (енцефалит) и на обвивките му (менингит), съобщи пред “Труд” д-р Ангел Кунчев, главен държавен санитарен инспектор. Треската била установена у русенката съвсем случайно. Жената влязла в болницата в града заради висока температура и обща отпадналост. Докторите й приложили лечение и я изписали. Но след две седмици пак се върнала със същите симптоми и с менингит. Специалистите изпратили нейна кръв в столичната Национална референтна лаборатория за предавани с вектори инфекции. Изследването, направено от ръководителката на звеното доц. Ива Христова и екипа й, дало положителен резултат. Жената не е пътувала в чужбина, заразила се е в България. Треската “Западен Нил” се предава само чрез ухапване от заразен с вируса culex pipiens комар, а това е най-разпространеният вид у нас”, каза доц. Ива Христова. И обясни начина, по който става предаването на болестта: “Вирусът се среща у птиците. Комарите ги хапят, а след това смучат кръв и от човека. Така той се разболява. Заразата няма как да пламне между насекомите, но яйцата, които ще снесат, вече са заразени.” “Западен Нил” носи най-голяма опасност за хората с потиснат имунитет вследствие на друго заболяване или пък с унаследен дефицит на защитните сили на организма. Диагностиката става с изследване на венозна кръв. Лечението е с антивирусни препарати. Появата на болестта, която се среща в тропичните и субтропичните райони, се обяснява с глобалното затопляне. “А Русе е ендемичен район за Западнонилската треска. Същото важи за Гърция и Румъния, в които периодично се появяват случаи на болестта. Най-силно развитие треската бе достигнала през 1996 г. в Румъния”, напомни д-р Ангел Кунчев. Специалистът съобщи, че преди няколко месеца ветеринари засякоха антитела на треската в едно магаре. “Което означава, че болестта вече циркулира в България”, каза главният държавен санитарен инспектор. /БЛИЦ

 

* Комарите в Бургас заразяват със сърдечни паразити / 9 май 2010

ДДДДирофилариозата /сърдечни паразити-Dirofilaria immitis/ е опасно заболяване, при което междинен гостоприемник или преносител са комарите. Най-често срещано при кучета, котки, порове, лисици, вълци, тюлени, коне. Макар и рядко, човекът също може да бъде гостоприемник. След установени десетки случаи на заболяването само през последния месец в Бургас, Фондация "Приятели на животните" съветва собствениците на домашни любимци да изискат незабавен тест от своя ветеринарен лекар и да започнат превенция през активния сезон на комарите. „До момента три от кучетата, които изследвахме от Общински приют Бургас са болни. Вероятността и останалите да са заразени е голяма.Направихме проучване и сред ветеринарните лекари в града – регистрирани са десетки случаи на заразени домашни животни само през изминалия месец. Понякога дирофилариозата протича асимптоматично и се открива при аутопсия след внезапна смърт на видимо здрави животни. В повечето случаи клиничните признаци са кашлица, лесна умора и задух на животното. Заболяването се среща най-често при кучета от 4-8 годишна възраст. Мъжките кучета се заразяват от два до четири пъти по-често от женските. Профилактиката е една от мерките, които могат да се предприемат за ограничаването на дирофилариозата. Преди всяка годишна ваксина изискайте от вашия ветеринарен лекар да направи тест за дирофилариоза. Когато заболяването се открие в по-ранен етап, шансът за оцеляване и успешно лечение е доста по-голям. Община Бургас пое ангажимент за „опушване” против комари, както на градската част, така и района около общински приют Бургас, където близкият водоем предоставя благоприятна среда за развитие и разпространение на болестта сред кучетата от приюта.”